Monday, December 28, 2020

BBN3402SATU2020: MINGGU10 RESIPI(2)

 


         NURNINA YUSRINA BINTI M.RADZY@YUSMAN     SABRINA BINTI ABDUL KADIR

                                   1974243                                                       199265


Muffin Pisang Coklat

⭐⭐⭐⭐⭐ 91 Penilaian | 76 Ulasan | 43 Gambar

Muffin ini sangat lembap dan penuh rasa! Saya telah melihat puluhan resipi dan kebanyakannya mempunyai terlalu banyak gula sesuai dengan keinginan saya. Sama sekali tidak memerlukan banyak gula untuk menjadikan muffin ini enak. Kerana mereka mempunyai pisang dan kepingan coklat, saya hanya menambah 1/2 cawan gula, yang ternyata sempurna!

 



Bahan-bahan

⬜ 1 ½ cawan tepung serba guna

⬜ ¼ cawan serbuk koko tanpa gula

⬜ 1 ½ sudu teh serbuk penaik 

⬜ ½ sudu soda penaik

⬜ ½ sudu teh garam

⬜ ½ cawan gula putih

⬜ ½ cawan minyak canola

⬜ 1 biji telur

⬜ ¼ cawan susu

⬜ 1 sudu teh ekstrak vanila

⬜ 2 pisang besar masak, tumbuk

⬜ ¾ mini cip coklat separuh manis


Arahan Memasak

☑ Langkah 1 

Panaskan ketuhar hingga 350 darjah F (175 darjah C). Gariskan timah muffin dengan pelapik kertas.

☑ Langkah 2

Campurkan  tepung, koko, serbuk penaik, soda penaik dan garam bersama dalam mangkuk besar. 

☑ Langkah 3

Pukul gula, minyak, telur, susu, dan ekstrak vanila bersama-sama dalam mangkuk yang berasingan. Kacau adunan tepung hingga baru dibasahkan. Lipat pisang dan cip coklat.

☑ Langkah 4

Bahagikan adunan di antara cawan muffin, isi setiap 3/4 penuh.

☑Langkah 5

Bakar di dalam ketuhar yang telah dipanaskan sehingga pencungkil gigi yang dimasukkan ke tengah keluar bersih, 20 hingga 25 minit.


Nota Masak:

Ganti yogurt untuk susu jika disukai.


Fakta Pemakanan

Setiap hidangan:

205 kalori; protein 2.8gm; karbohidrat 26.9gm; lemak 10.3gm; kolesterol 14mg; natrium 218.5mg.


RUJUKAN:

Allrecipes. (2020). Chocolate Banana Muffins. Diakses pada Disember 28, 2020 dari https://www.allrecipes.com/recipe/269764/chocolate-banana-muffins/


Bukti kehadiran minggu 10:





No comments:

Post a Comment