Monday, December 28, 2020

BBN3402SATU2020: MINGGU10 RESIPI(4)

 


   NURNINA YUSRINA BINTIM.RADZY@YUSMAN     SABRINA BINTI ABDUL KADIR

                                          197423                                                       199265


Kek Kopi Epal Hancur

⭐⭐⭐⭐⭐66 Penilaian | 55 Ulasan | 33 Gambar


Akhirnya, setelah beberapa tahun, saya telah mencari jalan keluar bagi orang yang tidak dapat membuat keputusan sama ada membuat epal atau kek kopi. Ini memaparkan perkara terbaik mengenai kedua-dua resepi tersebut. Ia seperti membakar kek kopi yang dilumurkan di atas kek kopi lain!



Bahan-bahan
Bahan kering:
⬜2 sudu teh mentega tanpa garam
⬜2 cawan tepung serba guna
⬜½ sudu teh garam laut halus
⬜1 sudu teh serbuk penaik
⬜¾ sudu penaik soda

Campuran Crumble:
⬜1 ½ cawan walnut panggang cincang halus
⬜⅓ cawan gula perang ringan
⬜⅓ cawan gula putih
⬜¼ garam teh
⬜1 sudu teh kayu manis
⬜3 sudu mentega tanpa garam, dicairkan

Bahan-bahan basah:
⬜½ cawan mentega tanpa garam, pada suhu bilik
⬜1 cawan gula putih
⬜2 biji telur besar
⬜ 1 sudu teh ekstrak vanila
⬜1 cawan yogurt biasa
⬜2 epal serai



Arahan Memasak
☑Langkah 1
Panaskan ketuhar hingga 350 darjah F (175 darjah C). sapukan mentega pada 9x12 inci dulang pembakar dengan murah hati.

☑Langkah 2
Campurkan tepung, garam laut, serbuk penaik, dan tepung penaik bersama dalam mangkuk. Kemudian, asingkan.

☑Langkah 3
Satukan kenari, gula merah, gula putih, garam, kayu manis, dan mentega cair dalam mangkuk. Gaul hingga kacang walnut dan gula disalut dengan mentega.

☑Langkah 4
Krim mentega dan gula bersama dalam mangkuk lain dengan spatula hingga sebati. Masukkan 1 biji telur dan pukul sehingga adunan sebati, 2 hingga 3 minit. Pukul telur kedua hingga sebati. Masukkan ekstrak vanila dan yogurt; pukul bersama. Masukkan campuran tepung ke bahan basah; pukul sehingga tepung hilang. Jangan terlalu banyak percampuran.

☑Langkah 5
Keluarkan inti dari epal. Potong menjadi kepingan 1/8 hingga 1/4 inci. Masukkan beberapa keping, buat 1 bahagian tengahnya, dan poong dadu menjadi kiub. Masukkan adunan kek, lipat dengan spatula hingga sebati.

☑Langkah 6
Sebarkan 1/2 adunan secara merata ke bahagian bawah dulang pembakar yang disediakan. Sebarkan 1/2 campuran hancur secara merata di atas. Lakukan dengan teliti untuk diratakan ke semua bahagian, cuba untuk tidak mengganggu serpihan crumble. Salutkan lebihan campuran crumble di atasnya. Padatkan serbuk ke dalam adunan dengan lembut.

☑Langkah 7
Bakar di tengah ketuhar yang telah dipanaskan sehingga tusuk gigi atau tusuk buluh yang dimasukkan ke tengah keluar bersih, kira-kira 40 minit. Biarkan sejuk hingga suhu bilik, kira-kira 30 minit, sebelum dipotong dan dihidangkan.


Nota Masakan
Gula coklat gelap akan berfungsi seperti coklat muda.
Saya menggunakan yogurt susu domba yang agak berair, tetapi cantik, bukan itu sahaja‘Greek’ yogurt biasa akan berfungsi, juga krim masam.
Anda boleh menggunakan epal serai atau ‘Granny Smith’. Sekiranya anda memotong epal terlalu besar, kek anda akan berhasil tetapi epal tidak akan jadi, jadi luangkan masa anda dan kecilkan.

Fakta Pemakanan
Setiap hidangan:
631 kalori; protein 9.6gm; karbohidrat 76gm; lemak 34.1gm; kolesterol 95mg; natrium 434.9mg.



RUJUKAN:
Allrecipes. (2020). Apple Crumble Coffee Cake. Diakses pada Disember 30, 2020 darihttps://www.allrecipes.com/recipe/280118/apple-crumble-coffee-cake/


Bukti kehadiran minggu 10:





No comments:

Post a Comment